Februari 20, 2011

Old-timer Modern.

Sebulan keje. Macam macam manusia aku jumpa. Dari yg kecik halus suka sengih sengih sampai lah yang besar gedabak suke cakap kuat kuat. Tertelan microphone agaknye. Banyak jugak old-timer datang lepak kedai kopi. Old-timer yang rockers, separa rockers, imam, separa imam. Semua ada. Macam macam pesen ada.

Kat kedai kopi aku paling anti dgn satu pakcik ni. Pak Ali org panggil dia. Mmg kalau aku tengok muka dia, darah aku up lah berpersen persen. Ada satu hari, depan mata aku. Dia teguk cawan teh. Berteguk teguk dia teguk. Pastu die toleh kiri toleh kanan, and dia bangun. Dia tengok muka aku. Patu dia jln due langkah je ke depan. Igt kan nak dtg bayar, sekali nk amik tisu. K fine takpe takpe. Wa wat lekk lagi. Pastu die pusing, duduk balik. Sembang dgn old-timer lain pasal betina. Babi. Then! Dia bangun. Terus blah naik kereta. Sah lah. Sah dia minum tak bayar. Muke memang slumber badak. Wa mcm nak shooooooot je. Tapi, sabar sabar dia memang camtu, ibu cakap.

Pak haji pun ada satu hal. Tak tahu lah die haji betol ke, haji eksen eksen ke, yg penting die pakai tuh songkok haji. Satu time, aku tengah hantar order, rilekk je die keluarkan kertas nombor ekor. Aku pon tengok muka dia, pastu tengok songkok haji die. Die perasan mata aku tengok songkok haji die, lincah lincah die lipat kertas tadi. Apa pon tak boleh lah. Buang songkok boleh tak PAKCIK?

~ Rindu sial kat mamat handsome yangg selalu dtg kedai kopi. Sekarang dia takde, sibuk keje ;(